Ana Sayfaİletişim
Yürüyüş Batonu Nedir, Nasıl Olmalıdır?

Yürüyüş Batonu Nedir, Nasıl Olmalıdır?

By İbrahim Uylaş
January 22, 2021
1 dk

Bir kaç yerde yürüyüşlerde baton kullanıldığında ayaklara olan etkisinin istatistiksel değerlerini okumuştum. Uzman abiler hesap bile yapmış. Bir saatte 34 tonluk bir yükle gidiyorsa baton kullandığında 13 tonluk yükü ayaklardan alıp elle yere aktarıyorsun gibi şeyler yazıyordu. Ton hesabı zihninizde pek bir şey canlandırmayabilir. Bende canlandırmadı. Kendi tecrübelerimden şunu aktarayım; yürüyüşlerde sadece sağ tarafta baton kullandığımda sol ayağımın daha fazla yorulduğunu yine düzenli olarak o yürüyüşte sadece sol tarafta baton kullandığımda ise sağ ayağımın daha fazla yorulduğunu belirteyim. Baton kullanmadığımda ise daha fazla ve daha çabuk yorulduğumu söyleyebilirim.

Uzun soluklu yürüyüşlerde tavsiyem 2 baton kullanmaktır. Zaten profesyonel abilere bakarsanız 2 baton kullanırlar. Bir diğer artısı ise ıslak/kaygan zeminlerde, kar üzerinde iz açarken, yükseltisi farklı olan yerleri geçerken baton kullanarak destek almanızdır. Batonunuz yoksa yürüdüğünüz yol üzerinde bolca ağaç vardır. Onlardan kendinize bir baton yapın. Yani Kurumuş, kırılmış ağaçlardan yapın. Gidip yaş ağaçları kırmayın.

Trekking batonlarının en büyük artısı alümiyumdan veya karbondan yapılmış olmalarıdır. Hem çok sağlam hem de çok hafif olmaları yürürken size yük olmamasını sağlar. Yolda bulacağız bir ağaç sopa  bir süre sonra ağırlığından dolayı size yük olacaktır. Sopayı taşımak ayrı bir iş haline gelecektir. Bu yüzden sopayla ben işimi görürüm batona ne gerek var demeyin. Abiler düşünmüşte yapmışlar.

Yürüyüş Batonu Nasıl Seçilmelidir?

2 Çeşit baton var. Biri sabit diğeri ise katlanabilir yani teleskopik olanlar. Sabit olanlar yer kapladığından dolayı bir yere sığdırmak sorun olur ve bir de boyunuza göre bulup almanız gerekir. Teleskopik olanlarda ise boyunuza göre ayarlarsınız. Yokuş aşağı inişlerde veya çıkışlarda uzunluğu değiştirerek daha efektif kullanım sağlarsınız. Teleskopik olanlar ise 2 çeşittir. 2 ve 3 kademeli olanlar. 3 kademeli olanlar 2 kademelilere göre daha sağlamdır ve daha uzun süreli kullanım ömrü vardır.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise batonların saplarının ergonomik ve mantarlı malzemeden yapılmış olmasıdır. Mantarlı malzemeden yapılmış olması daha yumuşak olmasını sağlar ve elinizin su toplamasını önler. Ergonomik yapısıyla da rahat tutmanızı ve ağırlığınızı daha iyi bir şekilde yere aktarmanızı sağlar.

Tavsiyem karbon, 3 kademeli, ergonomik ve mantar saplı bir baton tercih etmenizdir.


Tags

#doğayürüyüşleri#trekking#hiking

Share


Related Posts

Doğa Yürüyüşlerinde Çorap Tercihi
Doğa Yürüyüşleri
Doğa Yürüyüşlerinde Çorap Tercihi
March 19, 2021
2 dk

Yeni içeriklerden haberdar ol!

Yeni bir yazı paylaştığımda sana ulaşmasını istiyorsan hemen mail adresini gir ve kayıt ol.
© 2024, All Rights Reserved.
Powered By

Hızlı Linkler

KampçılıkDoğa YürüyüşleriTrekkingHiking

Social Media